Frågor & Svar

Frågor & Svar om kollagen

Kollagen är ett naturligt kosttillskott som består av hydrolyserat kollagen. Hydrolyserat menas att kollagenet är uppdelat i mindre enheter så att det bättre kan tas upp av kroppen. Det innehåller dessutom C-vitamin som är tillsatt med bevisad effekt för huden.

Kollagen är ett protein som utgör den primära stödstrukturen i huden. Det bildar ett nätverk i bindväven och fungerar både som ett byggmaterial och som ett sammanhållande lim. Kollagen ger huden styrka och smidighet samt har en unik förmåga att bevara hudens fuktighet.

Vitamin C är bidrar till normalt bildande av kollagen i kroppen. C vitamin är också en antioxidant som är viktig för cellernas försvar mot fria radikaler.

Vad är kollagen?

Kollagenet håller ihop både kropp och hud. Utan kollagen skulle din kropp bokstavligen kollapsa. Kollagen är latin och betyder limbindare och det är precis den funktion den har. Kollagenfibrerna ger både fasthet och styrka och återfinns på många ställen i kroppen. Kollagenfibrerna binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven i vår kropp. Ben, brosk, senor, leder, muskler, blodkärlsväggar, tarmväggar, slemhinnor och olika organ innehåller kollagen. Liksom din hud.

Kollagen är ett protein, och nästan 30 % av kroppens totala protein består av kollagen. Kollagenfibrerna tvinnas ihop till en väv som i sin tur bildar en stark och ännu större och stödjande väv.

Hur påverkas huden av kollagen?

Kollagenet i huden bildas i det mellersta hudlagret, läderhuden. Där samarbetar det med elastin för att bilda en stark och smidig hudstruktur. Det är kollagen som hjälper till att hålla huden ungdomlig och slät. I 25-årsåldern består huden av cirka 75 % kollagen men det minskar snabbt i takt med åldern. Efter klimakteriet sjunker mängden kollagen med upp till en tredjedel på tio år. Ovarsamt solande skadar också bindväven, eftersom det skapar höga halter av fria radikaler.
Ett säkert tecken på att kollagenet minskar är att huden blir tunnare och linjer, rynkor och fåror börjar bli synliga. Senare kan också röda och bruna fläckar dyka upp och huden förlorar också allt mer av sin spänst och blir allt slappare både i ansiktet och på kroppen.

Minskar kollagenproduktionen med åren?

Ja. När kroppens produktion av kollagen- och elastin minskar börjar huden visa ålderstecken. Kollagen är det protein i bindväven som håller rynkor och fina linjer borta från huden. I åldern 20 till 30 reduceras kollagenproduktionen dramatiskt. Efter du har fyllt 60 år har produktionen av kollagen sjunkit med mer än 35 %. När kroppens förmåga att lagra kollagen sjunker, börjar kroppen bryta ned huden. Det är därför vår hud får rynkor.

Vad innehåller Collagen Active & Beauty ?

  • Collagen Active & Beauty innehåller 96 % hydroliserat animaliskt kollagen peptider. Det innehåller också 4 % vitamin C som samverkar med kollagenet och denna speciella formel gör proteinet mer biotillgängligt, redo att hjälpa kroppen producera ny vävnad. Inga tillsatser eller smakämnen. Enklast blandar man kollagenet i varmt vatten gärna med en klick honung i om man vill ha en sötare smak. Man kan också blanda med  citron/apelsinjuice eller med äppelcidervinäger . Man kan också blanda i yoghurt till morgonmuslin. Vid blandning med kall vätska  vänta i 5 – 10 min så kollagenet hinner lösa sig . 

Finns det några biverkningar?

Inga negativa biverkningar har rapporterats.

Kan jag ta kollagen i kombination med andra kosttillskott?

Ja. Det finns inga kända kontraindikationer mellan kollagen och andra kosttillskott.

Hur stor dos ska jag ta per dag?

En dagsdos är på 5 gram. Vill du öka på effekten och få snabbare resultat kan man öka dosen till 10 gram uppdelat på 2 tillfällen /dag.

Måste jag ta kollagen i samband med måltid?

Det är bäst är blanda kollagen med någon vätska såsom vatten, juice. Bäst är att ta dagsdosen på kvällen när man går och lägger sig eftersom kollagen bäst tas upp i kroppen under sömnen.

Vem kan använda kollagen?

Alla kan använda kollagen men rekommenderas inte till barn och gravida/ammande.

Hur länge ska jag ta kollagen?

Den mänskliga kroppen behöver producera kollagen löpande under hela livet. För bästa resultat ska kollagen tas i enlighet med detta.

Innehåller kollagen laktos, gluten eller socker?

Nej.